Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
05.02.2010  

Veleposlanica Pipanova predala akreditivna pisma v Republiki Zelenortski otoki

Veleposlanica Anita Pipan je 29. januarja 2010 v Mindelu predala akreditivna pisma predsedniku Republike Zelenortski otoki, Pedru Piresu, in postala prva slovenska veleposlanica akreditirana v podsaharski Afriki. Zelenortske otoke odslej Slovenija diplomatsko pokriva nerezidenčno iz Bruslja.

 

Med državama že obstaja politični dialog, ki se je vzpostavil na ministrskih srečanjih in po obisku zunanjega ministra Brita v Sloveniji, junija lani. Januarja letos so bile v prestolnici Zelenortskih otokov, Praii, izvedene prve bilateralne politične konzultacije na nivoju direktorjev za zunanjo politiko. Obe državi sta članici "zelene skupine", ki je nastala na pobudo zunanjega ministrstva Republike Slovenije z namenom mednarodnega sodelovanja na področju okoljske diplomacije.

 

Med državama obstaja interes za krepitev odnosov v okviru Posebnega partnerstva med EU in Zelenortskimi otoki, znotraj katerega Zelenortski otoki pričakujejo pomoč Slovenije pri doseganju tehnične in normativne usklajenosti s standardi EU.

 

V bilateralnih odnosih državi želita razvijati razvojno sodelovanje ter krepiti gospodarske odnose, zlasti na področju obnovljivih virov energije in turizma. Ob predaji akreditivnih pisem bodočega veleposlanika Zelenortskih otokov v Sloveniji, bo v Ljubljani organiziran seminar o možnostih gospodarskega sodelovanja, katerega bo vodil predstavnik zelenortske javne agencije za vzpodbujanje tujih investicij.

Med državama prav tako obstaja interes za sodelovanje na področju informacijske družbe (predvsem elektronske uprave), ter interes za meduniverzitetno povezovanje.

Veleposlanica Pipan se je ob priložnosti predaje akreditivnih pisem ločeno srečala tudi s predsednikom Vlade, Josejem Mario Neves, s predsednikom parlamenta, Aristidom Raimundo Lima, z ministrom za zunanje zadeve, sodelovanje in skupnosti, Josejem Brito, z ministrico za gospodarstvo, rast in konkurenco, Fatimo Fialho in z državnim sekretarjem za javno upravo Romeu Modesto.