Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
13.11.2009  

Razstava ob 30 letnici festivala Ars Electronica v Bruslju

V prostorih Evropske komisije je 11. novembra potekala otvoritev 9 razstave, ki jo skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve in evropskim komisarjem za znanost in razvoj dr. Janezom Potočnikom organizira agencija Praksa. Tokratna razstava je posvečena 30 letnici festivala Ars Electronica.

Festival Ars Electronica je že tri desetletja prizorišče vsakoletnih umetniških in znanstvenih srečanj na temo družbenih in kulturnih pojavov, ki so plod tehnoloških sprememb. Festival kot najpomembnejši dogodek v intermedijski umetnosti na svetu združuje umetnike in znanstvenike, ki se ukvarjajo s ključnimi vprašanji sodobne družbe. Že trideset let vzbuja radovednost javnosti, da si postavlja tako pomembna vprašanja, kot so: Kdo smo? Od kod prihajamo? Kam gremo?

Vendar pa Ars Electronica ni privlačna samo zato, ker je stičišče uglednih znanstvenikov in umetnikov z vsega sveta. K festivalskemu duhu najbolj prispeva njeno mednarodno občinstvo: pisana mešanica starih prijateljev in novih obrazov, ki vsakega septembra v Linzu pričarajo izjemno ozračje – »plodno izredno stanje«.

To je že deveta razstava galerije LJU Cosinus BRX v prostorih Evropske komisije. Konceptualna galerija, ki jo je ustanovilo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, ni samo umetniški prostor, temveč posega tudi na področji znanosti in politike. V njej so na ogled dela priznanih slovenskih umetnikov, ki k aktualnim vprašanjem v znanosti in tehnologiji pristopajo skozi umetnost. Iz naboja tovrstnih projektov lahko tudi sami pogosto črpamo navdih za svoja lastna prizadevanja.

Poleg zunanjega ministrstva je razstavo podprlo še ministrstvo za kulturo. Razstava je nastala v produkciji in organizaciji agencije Praksa za sodobno raziskovalno umetnost in Zavoda K6/4.

Razstava je odprta tudi za zunanje obiskovalce, vendar je potrebno zaradi varnostnih postopkov v Komisiji EU vnaprej javiti datum in čas prihoda.