Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
07.12.2009  

Ministri EU za energetiko dodelili sedež agencije ACER Sloveniji

Ljubljana, 7. decembra 2009 - Na neformalnem zasedanju EU resornih ministrov za energetiko 6. decembra v Bruslju je bila sprejeta odločitev o dodelitvi sedeža Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) Sloveniji. Naša država bo s to odločitvijo dobila prvi sedež katere od EU agencij, za kar si je dalj časa tudi aktivno prizadevala. Včerajšnji uspešen zaključek izbirnega procesa tako predstavlja tudi izpolnitev enega izmed srednjeročnih ciljev slovenske zunanje politike, predvsem z vidika naše umeščenosti in delovanja znotraj EU.


Uspešna kandidatura je zasluga koordiniranega prizadevanja Ministrstva za zunanje zadeve in celotne slovenske diplomatske mreže, Ministrstva za gospodarstvo, Kabineta predsednika Vlade, Službe Vlade za razvoj in evropske zadeve in drugih akterjev, ki so sodelovali v devet mesecev trajajočem izbirnem procesu. Posebej velja izpostaviti vlogo slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v državah EU, ki so bila glasnik slovenske kandidature in tako pomembno prispevala k njenemu uspehu.


Agencija ACER, ki mora operativno začeti delovati do marca 2011 in bo zaposlovala okoli 50 visoko kvalificiranih strokovnjakov, predstavlja ključ do vzpostavitve učinkovitega notranjega energetskega trga EU. Osrednje naloge agencije bodo povezane z dopolnjevanjem nadzornih nalog nacionalnih regulatorjev, koordinacijo politik in s sprejemanjem obvezujočih odločitev glede razvoja notranjega energetskega trga EU.