Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
17.09.2009  

Prvo zasedanje Mešane komisije Slovenija-Valonija - 16. in 17. september 2009

V Bruslju so se 16. in 17. septembra 2009 na prvem zasedanju sestali člani Mešane komisije Slovenija-Valonija, na katerem so uskladili program sodelovanja med Vlado Republike Slovenije ter Francosko skupnostjo v Belgiji in regijo Valonija za obdobje 2010-2012. Program se osredotoča na sodelovanje in strokovne izmenjave na področjih znanosti, raziskav, turizma, kulture in izobraževanja. Parafirala sta ga vodji obeh delegacij, na slovenski strani Milan Predan, pooblaščeni minister v Ministrstvu za zunanje zadeve, na valonski pa Charles Etienne Lagasse, namestnik generalnega sekretarja v Generalnemu sekretariatu za mednarodne odnose Francoske skupnosti v Belgiji.

V okviru dvodnevnega zasedanja so člani slovenske delegacije obiskali tudi znanstveno ustanovo GIGA v Liègeu, letališče Liège-Bierzet in Evropski center za francoski jezik v Bruslju ter se srečali s predstavniki valonske izvozne agencije.

Sodelovanje med Slovenijo in Valonijo temelji na Sporazumu o sodelovanju med Vlado RS in Francosko skupnostjo v Belgiji ter regijo Valonija, ki je bil podpisan leta 2003.