Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
15.11.2017  

Od 1.1.2018 bo za vsa vozila kategorije N2 BC v Belgiji potrebno plačilo davka na kilometrino

Belgija je s 1. aprilom 2016 uvedla davek na kilometrino za vsa domača in mednarodna vozila z bruto težo večjo od 3,5 tone. Sistem predvideva registracijo uporabnikov cest, njihovih vozil in pripadajočih prikolic na spletni strani www.satellic.be, predložitev ustreznih tehničnih dokumentov ter najem prenosne naprave OBU (On Board Unit). Registracijo in najem naprave je mogoče izvesti tudi fizično, prek distributerjev na servisnih točkah po Belgiji. Davek na kilometrino je obračunan na podlagi bruto teže vozila, razreda (euro) emisij in vrste cest, ki jih vozniki uporabljajo.

 

Od 1. januarja 2018 bodo v obstoječi sistem vključena tudi vsa vozila kategorije N1 BC (to vključuje zlasti sedlaste vlačilce), tudi tista, ki imajo težo manjšo od 3,5 tone.

 

Dodatne informacije so dostopne na naslednji spletni povezavi: http://www.viapass.be/en/downloads/ , kalkulator cestnine pa na: http://tollcalculator.satellic.be/ .

 

Uporabniki lahko izbirajo med dvema načinoma obračuna, s predplačilom, ki predvideva predhodno nakazilo določene vsote denarja na svoj račun (s pomočjo bančnega transferja, kreditnih kartic Visa, Mastercard ali kartic za gorivo) in s poplačilom, ki ga je mogoče izvesti s kreditnima karticama Visa in Mastercard ter karticami za gorivo.

 

Oblasti preverjajo uporabo naprave OBU in plačilo davka računalniško in tudi fizično, s pomočjo stacionarnih (radarjev), fleksibilnih in mobilnih enot (policije). Predvidena globa za neuporabo naprave ali neplačilo davka je 1.000€.

 

Projekt koordinira belgijsko medregijsko vladno telo Viapass. Uporabniki iz Slovenije lahko vse informacije dobijo na spletnih straneh www.viapass.be  in www.satellic.be .