Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
26.11.2019  

Predaja poverilnih pisem veleposlanika dr. Genoria v Etiopiji in pri Afriški Uniji

Dne 15. 11. 2019 je veleposlanik dr. Rado Genorio v Addis Abebi predal poverilna pisma predsednici Etiopije Sahle Work-Zewde in tako postal akreditirani nerezidenčni veleposlanik Republike Slovenije v Federativni Demokratični Republiki Etiopiji. Kopije poverilnih pisem je predal že dan prej državnemu ministru na zunanjem ministrstvu Etiopije dr. Markosu Tekleju, s katerim je opravil tudi krajši razgovor.

V istem dnevu je veleposlanik dr. Genorio predal poverilno pismo tudi predsedujočemu Komisiji Afriške Unije Moussa Faki Mahamatu, ki ima sedež ravno tako v Addis Abebi, in poslal akreditirani veleposlanik Republike Slovenije pri Afriški Uniji.

Veleposlanik dr. Genorio se je srečal tudi z veleposlanikoma Ranierijem Sabatuccijem, vodjo delegacije EU pri Afriški Uniji, in Johanom Borgstamom, vodjo delegacije EU v Etiopiji, s katerima je opravil poglobljene pogovore.

Obisk veleposlanika v Etiopiji pomeni nadaljevanje dobrih odnosov med državama, ki se, po obisku predsednika republike Boruta Pahorja lansko leto, intenzivirajo.

Veleposlanik dr. Genorio se je srečal z najvišjimi predstavniki ključnih političnih institucij v Etiopiji in z njimi opravil bilateralne razgovore. Pri tem je izpostavil konferenco Dan Afrike, dogodek, ki ga vsako leto maja organizira ministrstvo za zunanje zadeve, možnosti okrepljenega gospodarskega sodelovanja (predvsem na področju čebelarstva) ter zavezo RS pri spodbujanju krepitve odnosov z Etiopijo, ki v regiji velja za stabilno in hitro razvijajočo se državo. Ravno sodelovanje z Afriško Unijo pa Sloveniji odpira tudi možnosti sodelovanja z vsemi afriškimi državami, ki so članice te mednarodne organizacije.