Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
17.01.2020  

Praznovanje 100 let Univerze v Ljubljani in 20 let delovanja SBRA v Bruslju

Dne 15.1.2020 je v Palači Vojvod Brabanta na Grand Place v Bruslju potekal slovesni dogodek »100 let Univerze v Ljubljani: praznovanje odličnosti v izobraževanju, znanosti in raziskavah«, kjer je bil med visokimi gosti slavnostni govornik tudi veleposlanik dr. Rado Genorio.

Dogodek je v tesnem sodelovanju z Univerzo v Ljubljani organiziralo Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA), ki je s tem obeležilo tudi 20 let svojega delovanja. Prostor je omogočil KBC in častni konzul RS v Belgiji, Erik Lutz, veleposlaništvo pa je sodelovalo pri pogostitvi in manjšem sprejemu ob koncu dogodka, kjer so točili tudi vina iz Vinakoper.

Veleposlanik dr. Genorio je v svojem govoru izpostavil pomen ustanovitve univerze ne samo za izgradnjo slovenske akademske sfere ampak tudi za izgradnjo samozavesti slovenskega naroda. Iz svojih dolgoletnih izkušenj kot državni sekretar na ministrstvu za znanost in tehnologijo v 90. letih pa je zaključil, da je pomembno, da se univerze povezujejo in internacionalizirajo (npr. projekt EUTOPIA).

Med drugimi govorniki so bili tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU veleposlanik Iztok Jarc, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, generalni direktor za razvoj in raziskave pri EK Jean-Eric Paquet ter rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. Po predstavitvi projetka EUTOPIA je sledila okrogla miza, ki jo je moderiral dr. Draško Veselinovič, direktor SBRA. Med gosti so bili predstavniki Univerze v Ljubljani, različnih slovenskih in tujih fakultet, nekdanji evropski komisar iz Slovenije dr. Janez Potočnik ter v Bruslju akreditirani slovenski novinarji.

Dogodek, ki je potekal v samem osrčju Bruslja, je zelo ustrezno obeležil tako pomembno obletnico kot je 100 let Univerze v Ljubljani. Podprt je bil z odličnimi govorci in aktualno debato financiranja znanosti, raziskovanja in inovacij, in je kronal tudi uspešnih 20 let delovanja SBRA v Bruslju.