Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
20.01.2020  

Ministrsko zasedanje IHRA v Bruslju

Dne 19.1.2020 je v Bruslju potekalo ministrsko zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA), ki sovpada z 20. obletnico sprejema Stockholmske deklaracije, s katero so se države zavezale k ohranjanju spomina na žrtve holokavsta ter spomina na šest milijona judovskih žrtev in trpljenje milijonov drugih žrtev.

Ministrsko zasedanje pod vodstvom luksemburškega zunanjega ministrstva poteka v letu, ko se spominjamo 75. obletnice osvoboditve taborišča Auschwitz Birkenau in drugih nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč ter pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst (27. januar).

Ministri so na zasedanju sprejeli ministrsko deklaracijo. V delegaciji, ki jo je vodil zunanji minister dr. Miro Cerar, je bil tudi veleposlanik dr. Rado Genorio.

Slovenija je članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (International Holocaust Remeberance Alliance - IHRA), ki se ukvarja s spominjanjem,  izobraževanjem in raziskovanjem holokavsta in združuje 34 sodelujočih držav. Namen IHRA je zagotoviti politično in družbeno podporo prizadevanjem za izobraževanje o holokavstu, ohranjanje spomina nanj in njegovo raziskovanje na nacionalni in mednarodni ravni.

Več >>>