Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
15.11.2016  

Srečanje ministra za zunanje zadeve RS Erjavca z ministrskim predsednikom Flandrije Bourgeoisjem (Bruselj, 14.11.2016)

Bruselj, 14. novembra 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je sestal z ministrskim predsednikom Flandrije Geertom Bourgeoisjem, s katerim sta govorila o bilateralnem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Flandrijo, zlasti na ekonomskem področju, in prihodnosti EU.

 

Minister Erjavec je poudaril interes Slovenije za poglabljanje vezi s Flandrijo in izpostavil priložnost za flamske investicije v Sloveniji. V tem duhu je ministrskega predsednika Bourgeoisja povabil na obisk v Slovenijo. Sogovornika sta izrazila interes za pripravo posebnega kulturnega, gospodarskega in znanstvenega dogodka prihodnje leto, ko bomo praznovali 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Belgijo.

 

Srečanje je potekalo neposredno po 11. novembru, ki ima v obdobju obeleževanja stoletnice prve svetovne vojne še poseben pomen. Minister Erjavec je sogovorniku zato v pogovoru prenesel ponos nad zbliževanjem Slovenije in Flandrije tudi preko navdihujoče osebne tragedije vojaka Rudolfa Redka, edinega znanega v prvi svetovni vojni na belgijskih tleh padlega slovenskega vojaka, s katerega groba je bila ob posebni slovesnosti iz vojaškega pokopališča Vladslo v Zahodni Flandriji nedavno prenesena zemlja v rojstni Ljutomer.