Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
11.03.2020  

Slovenske predstavnice na bruseljskem knjižnem sejmu

V okviru letošnjega bruseljskega knjižnega sejma je Slovenska hiša pri Veleposlaništvu RS v Bruslju v sodelovanju z bruseljskim grozdom mreže EU kulturnih institutov Eunic, EK, Javno agencijo za knjigo RS (JAK) in knjigarno Librebook v Bruslju organizirala gostovanje pisateljice in prevajalke Agate Tomažič na okrogli mizi o prevajanju literature v Evropi ter sodelovanje direktorice JAK Renate Zamida in voditeljice pogovora Staše Pavlović na okrogli mizi o stanju evropskega založništva.

Pogovora sta potekala na stojnici, ki jo je za promocijo EU jezikovne raznolikosti zagotovila EK.

Pisateljica Agata Tomažič je 5.3.2020 s predstavnikom baskovske založbe Maiatz Itxaro Borda in luksemburškim pisateljem Tomom Nissejem v francoskem jeziku razpravljala o prevajanju literature, direktorica JAK Renata Zamida pa je 6.3.2020 v pogovoru s predstavnikom luksemburške založbe  Hydres  editions   Ianom  de   Toffolijem razpravljala o stanju evropskega založništva.

Pogovor je na predlog Slovenske hiše pri Veleposlaništvu RS v Bruslju vodila slovenska prevajalka Staša Pavlović. Potekal je v slovenskem in francoskem jeziku, saj je EK v podporo jezikovne raznolikosti v EU pristala na vodenje v slovenskem jeziku (slovenski jezik je bil poleg angleščine tako edini drug uradni evropski jezik na njeni stojnici) ter zagotovila tolmačenje.

Knjigarna Librebook je na stojnici zagotovila dostopnost slovenskih knjig, ki jih je v ta namen predlagal JAK, ter njihovih prevodov v francoski, nizozemski oz. angleški jezik.

Dogodek v Bruslju je predstavljal izredno primerno priložnost za promocijo novonastalega prevoda dela pisateljice Agate Tomažič »Česar ne moreš povedati frizerki« v francoski jezik (delo je z  naslovom Ce qu’on ne peut confier à son coiffeur tik pred sejmom izšlo pri pariški založbi   Belleville editions), obenem pa tudi odlično priložnost za seznanjanje široke zainteresirane javnosti o stanju in dosežkih slovenskega založništva ter za promocijo slovenskih stališč o podpornih shemah na evropski ravni.

Veleposlaništvo RS v Bruslju je zagotovilo slovensko vino za sprejem na predvečer otvoritve sejma, ki sta ga gostila EK in EUNiC.

Dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok je o sodelovanju RS na sejmu pripravila prispevek: https://4d.rtvslo.si/arhiv/svet-kulture/174676704.