Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
03.03.2010  

Razstava slikarja Franca Novinca

Veleposlaništvo v sodelovanju s Flamsko vlado organizira razstavo slovenskega slikarja Franca Novinca, ki bo potekala od 9. do 26. marca v pritličju stavbe Flamske vlade na Boudewijnlaan 30 v Bruslju. Ime Franca Novinca je v desetletjih njegovega plodnega dela postalo sinonim za loško slikarstvo.

Umetnik je bil rojen 24. 11. 1938 na Godešiču pri Škofji Loki. Leta 1964 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Maksimu Sedeju. Leta 1986 je bil izvoljen za docenta, leta 1991 za izrednega in leta 1996 za rednega profesorja za risanje in slikanje na ALU. Od leta 1969 je član Društva slovenskih likovnih ustvarjalcev. Veliko razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj, mdr. Župančičeve nagrade leta 1973, pa nagrade Prešernovega sklada leta 1984 in Groharjeve nagrade leta 1987. Živi in ustvarja na Godešiču pri Škofji Loki.

Franc Novinc je gotovo eden od pomembnejših sodobnih slovenskih likovnih ustvarjalcev. V delih slikar uspešno povezuje bogate slikarske in risarske izkušnje z neizčrpno umetniško domišljijo, znanjem in eksperimentalnimi težnjami. Krajinska motivika Novincu ponuja vedno nove vsebinske in formalne rešitve, ki jih slikar v okviru svoje specifične izraznosti izpeljuje zelo inovativno in raznoliko. Tokrat se predstavlja z s slikarskimi deli na platnu in papirju, izvedenimi v tehnikah akrilnega slikarstva, gvaša in čiste risbe. Tudi novejša likovna dela Franca Novinca po tehnični in likovni plati izpovedujejo inventivnost in željo po perfekciji. Razkrivajo nam subtilno likovno govorico, ki s svetlobnimi kvalitetami in barvno harmonijo omogoča gledalcu posebne estetske in kozmične izkušnje.