Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
03.03.2010  

Predstavitev slovenskega in slovaškega gospodarstva za flamske podjetnike

Veleposlaništvo RS v Bruslju je v sodelovanju s Flamsko gospodarsko zbornico (VOKA) in veleposlaništvom Slovaške v Gentu 25. februarja 2010 organiziralo predstavitev slovenskega in slovaškega gospodarstva za flamske podjetnike.

 

Na slovenski strani je sodelujoče pozdravila veleposlanica Anita Pipan in na kratko orisala temeljne gospodarske značilnosti Slovenije. Ekonomski svetovalec Boris Antolič je  predstavil gospodarske značilnosti države (makroekonomski podatki, zunanja trgovina, davčno okolje, NTI, olajšave in posamezne industrijske sektorje) in konkretne poslovne priložnosti.

 

Na predstavitvi sta sodelovala tudi predstavnika dveh podjetij, ki sta predstavila svoje izkušnje pri poslovanju s slovenskimi podjetji (t.i. »testimony«). Tako je lastnik oblikovalskega biroja Frans Hegge  (www.hegge-id.com) predstavil svoje pozitivne izkušnje pri 12 letnem sodelovanju s slovenskim podjetjem Plastoform, ki proizvaja plastične dele za počitniške prikolice. Predvsem je poudaril profesionalni nastop slovenskih partnerjev, njihove sposobnosti za sporazumevanje in izredno delovno zagnanost. Stijn Decoster iz podjetja BSH  Nazarje (www.bsh-group.si) je izpostavil svoje izkušnje pri delu v Sloveniji, kjer je od leta 2002. Pohvalil je svoje sodelavce v Sloveniji, predstavil poslovanje podjetja BSH Nazarje in navedel razloge za začetek poslovnega sodelovanja s slovenskimi podjetji (kadrovski potencial, geostrateški položaj, infrastruktura, politična in ekonomska stabilnost itd.).

 

Predstavitve se je udeležilo 35 flamskih poslovnežev, ki so bili zadovoljni s prikazanim. Za udeležence je VBR pripravilo seznam vseh zainteresiranih slovenskih podjetij, ki so izkazala interes za vstop na trg Belgije. Seznam je objavljen na spletnih straneh VBR. Na razpolago so bili tiskani material JAPTI (posamezni industrijski sektorji), ponudbe nekaterih podjetij in turistični promocijski materiali.

 

Do zamisli o sodelovanju z ostalimi državami v regiji smo na VBR prišli, ker smo spoznali, da je interes podjetij v Belgiji za posamezne države premajhen. Sinergije pri sodelovanju z ostalimi državami so večje, saj lahko na ta način privabimo več udeležencev in hkrati delimo stroške organizacije.  Tudi slovaška stran je bila zelo zadovoljna z obiskom. Predstavitev je bila tudi dobra priložnost za odpravo nerazumevanja in zamenjav, do katerih pogosto prihaja med ljudmi v Belgiji. Zamenjava Slovenije s Slovaško je namreč še vedno zelo prisotna.