Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
14.07.2010  

Uradni obisk veleposlanice pri nemško govoreči skupnosti v Belgiji

Veleposlanica Anita Pipan in svetovalec Boris Antolič sta 13. julija 2010 bila na uradnem obisku pri nemško govoreči skupnosti v Belgiji, v glavnem mestu skupnosti, Eupen.

 

Nemško govoreča skupnost je ena od treh konstitutivnih jezikovnih skupnosti v Belgiji, in šteje 73.000 prebivalcev. Ozemlje (854 km2), na katerem živi, je bilo priključeno Belgiji ob koncu prve svetovne vojne. V procesu federalizacije belgijske države, je tudi nemško govoreča skupnost pridobivala na avtonomiji. Ima svojo vlado in parlament, ki sta v skladu z belgijsko ustavno ureditvijo pristojna za kulturne zadeve, socialno družinsko in zdravstveno politiko, izobraževanje, politiko zaposlovanja, medregijsko in mednarodno sodelovanje ter zaščito kulturnih spomenikov.

 

Nemško govoreča skupnost v Belgiji ima enak obseg avtonomije in enakovreden položaj s francosko in nizozemsko govorečima skupnostima. Za razliko od nizozemsko in francosko govoreče skupnosti, nemško govoreča skupnost sicer nima svoje regije, temveč je sestavni del province Liege v Valonski regiji.

 

VP Pipan se je ob obisku sestala s predsednikom parlamenta, Ferdel Schroederjem in z ministrskim predsednikom vlade, Karl-Heinzom Lambertzom.

 

Obiskala je tudi Radio in televizijo nemško govoreče skupnosti (BRF).

 

Veleposlanica je sogovornikom predstavila Slovenijo, zunanjepolitične aktivnosti, gospodarsko sliko in priložnosti za gospodarsko sodelovanje ter turistične zanimivosti v Sloveniji.

 

Velik del pogovorov se je nanašal na ureditev zaščite manjšin v Sloveniji, položaj slovenske manjšine v sosednjih državah, ter čezmejno sodelovanje. Visoki predstavniki nemško govoreče skupnosti v Belgiji so predstavili položaj skupnosti v Belgiji in pričakovanja v zvezi s sestavo zvezne vlade in prihodnostjo belgijske ustavne ureditve.

 

Doslej med Slovenijo in nemško govorečo skupnostjo v Belgiji ni bilo intenzivnih stikov. V Eupnu je sicer deloval Jože Fürst, slovenski dirigent in zborovodja.

 

V pogovorih smo se dogovorili za izvedbo gospodarskega dogodka (predstavitev slovenskega gospodarstva zainteresiranim podjetnikom iz skupnosti), ki bo organiziran skupaj z Belgijsko-slovensko-luksemburško gospodarsko zbornico. Hkrati smo se tudi dogovorili za izvedbo turistično-promocijskega dogodka, predstavitev razstave o slovenskih narodnih parkih in vodah, ki na pobudo VBR v letošnjem letu potuje po Belgiji.