Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
03.10.2019  

Na povabilo zunanjega ministra dr. Mira Cerarja na uradnem obisku v Sloveniji luksemburški zunanji minister Jean Asselborn

Na uradnem obisku v Sloveniji se je 1. 10. 2019 mudil minister za zunanje in evropske zadeve ter priseljevanje in azil Velikega vojvodstva Luksemburg Jean Asselborn. V uradni delegaciji je bil tudi veleposlanik RS dr. Rado Genorio.

Obisk ministra Asselborna, ki je Slovenijo nazadnje obiskal pred dvema letoma, pomeni nadaljevanje rednega in poglobljenega političnega dialoga dveh sorodno mislečih držav članic Evropske unije. Poleg gostitelja ministra dr. Cerarja so luksemburškega ministra v okviru obiska sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Marjan Šarec in minister za obrambo Karl Erjavec. V središču pogovorov je bilo dvostransko sodelovanje in sodelovanje na področju evropskih zadev.

Ministra sta potrdila odlične dvostranske odnose med državama, ki temeljijo na skupnih evropskih vrednotah, vladavini prava in podobnih pogledih glede aktualnih evropskih in globalnih tem. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo ob nadaljevanju krepitve sodelovanja med državama ter med Slovenijo in državami Beneluksa, predvsem na področju evropskih zadev in gospodarskega sodelovanja. Luksemburg je med tujimi investitorji v Sloveniji na drugem mestu, vrednost luksemburških neposrednih naložb v Slovenijo se je v letu 2018 povečala za 33 % v primerjavi z letom prej. Glede sodelovanja na področju raziskovalne dejavnosti sta ministra spregovorila o možnem sodelovanju pri projektu vzpostavljanja mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, podprtega s strani UNESCO in s sedežem na Inštitutu Jožefa Štefana. Sodelovanje se bo nadaljevalo tudi v povezavi s predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici l. 2021. Obe državi sta zavezani načelom multilaterizma tako v EU, Evropi in v svetu ter spoštovanju mednarodnega prava, odločitev sodišč in vnaprej dogovorjenih pravil. Minister dr. Cerar se je zahvalil sogovorniku za podporo držav Beneluksa, ko gre za potrebo po implementaciji dokončne in zavezujoče arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško (skupna izjava treh predsednikov vlad Beneluksa junija 2017).