Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
17.10.2019  

16. oktobra 2019 je na VUB v Bruslju potekal 1. Evropski dan, kjer je govoril tudi veleposlanik dr. Rado Genorio

Prvi del dogodka je bil informativne narave. Na slovenski stojnici smo v organizaciji veleposlaništva študentom in zaposlenim na univerzi VUB predstavili Slovenijo kot turistično in študijsko destinacijo. Lektorica Ivana Petrič Lasnik je pripravila tudi informacije o slovenščini in učenju slovenskega jezika za študente na lektoratih v Bruslju in Gentu.

Osrednji akademski dogodek je potekal med 15. in 17. uro na panelni razpravi »15. let širitve – rastemo skupaj ali se oddaljujemo?«, kjer je bil slavnostni govornik veleposlanik dr. Genorio.

Pred avditorijem več kot 50 dodiplomskih in podiplomskih študentov, profesorjev VUB ter ostalih povabljenih je predstavil slovensko pot vključevanja v EU, svoje več desetletne izkušnje na tem področju ter ponudil nekaj misli o prihodnosti integracije. Pri tem je omenil tudi intenzivne bilateralne stike z Belgijo in Luksemburgom, tudi v okviru tesnega sodelovanja z Unijo Beneluks, kjer gre za enako misleče države. Aktivno je sodeloval v razpravi po predstavitvi idej panelistov (prof. dr. Florian Trauner - Jean Monnet Chair, VUB; Kamila Partyka, Evropska Komisija; prof. Gergana Noutcheva, Univerza v Maastrichtu; prof. Amandine Crespy, ULB – Svobodna Univerza v Bruslju; dr. Rafal Szmytja, Jagiellonska Univerza iz Krakowa ter uvodni govornik prof. Alexander Mattelaer, poddekan za raziskave na VUB), ki se je nadaljevala tudi po panelu na družabnem dogodku.

Povabilo veleposlaniku dr. Genoriju, da kot glavni govornik nastopi ob panelni razpravi, je bilo posebno priznanje Sloveniji, ki izhaja tudi iz dobre povezave med VUB iz Bruslja in Univerzo v Ljubljani, saj tesno sodelujeta tudi pri projektu nove evropske univerzitetne zveze EUTOPIA (poleg VUB in UL v projektu EUTOPIA sodelujejo še Univerza v Warwicku iz Združenega kraljestva, Univerza Paris Seine, Univerza Pompeu Fabra iz Barcelone in Univerza v Göteborgu).