Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
23.10.2019  

Obisk ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra J. Česnika v Belgiji

Med 18. in 20. oktobrom 2019 je v Belgiji potekal delovni obisk ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Petra J. Česnika.

Minister je delovni obisk začel v soboto na veleposlaništvu, kjer ga je sprejel veleposlanik dr. Rado Genorio. Na veleposlanitšvu je opravil tudi sestanke z vodjo Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju dr. Zvonetom Štrubljem ter Gregorjem Šemrljem, s predstavniki društva VTIS (Anže Švara, Ajda Gracia Golob, Nina Turk in Barbara Ulčar) in s predsednico društva Slovencev v Bruslju Mihaelo Zupančič Magovac, ki sta jo spremljali še dr. Jerneja Jug in violinistka Tina Čeh. Namen srečanj je bila izmenjava mnenj in informacij o možnostih poglobljenega sodelovanja med Slovenci v Belgiji z matično domovino.

Veleposlanik dr. Genorio je v čast ministra Česnika organiziral kosilo, ki sta se ga udeležila tudi slovenski častni konzul za flamsko področje Erik Luts in župan mesta Maasmechelen Raf Terwingen.

V popoldanskem času se Peter J. Česnik z delegacijo udeležil slovesnosti ob obeležitvi 70. obletnice delovanja Slovenske katoliške misije v belgijskem in nizozemskem Limburgu. Na maši v rudarski katedrali Svete Barbare v Eisdnu-Maasmechelen je maševal Msgr. Patrick Hoogmartens, škof Hasselta. Bogoslužje so s svojimi glasovi popestrili pevci in pevke mešanega pevskega zbora Slomšek in Škofjeloškega okteta. Slavje v čast 90. obletnice Slovenskega kulturnega društva »Sveta Barbara« iz Maasmechelen se je nadaljevalo v dvorani slovenskega kulturnega društva »Naš Dom« v Genku, kjer je potekal jubilejni že 59. Slovenski dan, ki ga je letos organiziralo Slovensko kulturno društvo »Slomšek« v sodelovanju s SKD »Naš Dom«. Na slovestnosti je minister Česnik predstavnikom Slovenske katoliške misije iz Eisdna, SKD Sv. Barbara iz Maasmechelna, ki letos praznuje 90-letnico svojega obstoja, in njegovim zaslužnim članom podelil posebna priznanja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje, za pomemben prispevek  pri ohranjanju slovenske identitete in kulturne dediščine v Belgiji ter za tvorno sodelovanje z Republiko Slovenijo. Za dolgoletno tvorno sodelovanje s SKD Sv. Barbara je njihov predsednik Jože Oblonšek podaril spominsko plaketo društva tudi VP dr. Genoriu in se mu zahvalil za dosedanjo podporo društvu. Soproga veleposlanika ga. Mersija Genoria je za dogodek pripravila dve orehovi potici.

Posebni gosti dogodka so bili pevci Škofjeloškega okteta, ki so pripravili bogat pevski program. Na dogodku je nastopal tudi mešani pevski zbor Slomšek.

V nedeljo, 20. 10. 2019 si je minister ogledal rudarsko naselje in muzej v Eisdnu ter se srečal s člani SKD Slomšek, Slovenske katoliške misije in SKD Sv. Barbara v njihovih društvenih prostorih.