Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
21.02.2020  

Dnevi slovenske kulture v Belgiji

Z včerajšnjim dogodkov branja Šalamunove poezije in predstavitvijo prevoda njegovega dela (Ik weet) v nizozemski jezik, se je končal cikel dogodkov Dnevi Slovenske kulture v Belgiji pod pokroviteljstvom veleposlaništva RS v Bruslju.

Kulturni cikel v počastitev meseca kulture in kulturnega praznika je v soorganizaciji Slovenske hiše pri slovenskem veleposlaništvu v Bruslju obsegal tri dogodke:

- 6.2.2020 predstavitev Gabriele Babnik, prejemnice Evropske nagrade za književnost Stories & juke-box, ki je potekala v Le Theatre. V pogovoru z belgijskim filozofom in pisateljem Laurentom de Sutterjem ter ob glasbeni podobi večera, ki jo je soustvaril belgijski DJ Pierre de Mûelenaere, je slovenska pisateljica Gabriela Babnik v družbi Isabelle Wéry iz Belgije, Davida Machada iz Portugalske in Caroline Schutti iz Avstrije razmišljala o zgodbah Evrope, o njeni raznolikosti in povezanosti ter prebirala odlomke iz svojih del.

- 12.2.2020 že tradicionalni skupni nastop učencev in študentov slovenščine ter mladih glasbenikov v Belgiji ob slovenskem kulturnem prazniku v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije. Predstavili so se učenci dopolnilnega pouka slovenščine pod vodstvom Nataše Garafol, učenci Evropske šole EEB1 pod vodstvom Martine Kroflič, Katje Vidmar in dr. Renate Čampelj Jurečič ter študentje slovenščine na univerzah v Gentu in ULB pod vodstvom lektorice Ivane Petric Lasnik. Prav tako pa so se predstavili učenci glasbenice Tine Čeh, ki vodi Kulturni Kreativni Kotiček.

- 19.2.2020 je v knjigarni Librebook potekala predstavitev prve zaokrožene predstavitve Tomaža Šalamuna v nizozemskem prevodu Ik weet, ki sta ga prevedla Staša Pavlović in Tom Van De Voorde, ter branje njegove poezije v prijetnem vzdušju. Oba prevajalca sta delila svoje izkušnje, na dogodku pa je bil prisoten tudi evropski poslanec dr. Milan Brglez.

- Podoben dogodek bo organiziran tudi 12.3.2020 ob 20.30 v knjigarni Paard van Troje v Gentu. Dogodek bo uvedel Bert Bultinck, glavni urednik revije Knack.

V soboto 22.2.2020 ob 16h bo potekal še kulturni dogodek Kulturnega društva »Slomšek« v Eisden Maasmechelen, kjer bodo ob praznovanju kulturnega praznika praznovali tudi 60. obletnico obstoja društva. Maša v Cerkvi Sv. Barbare bo ob 15h, potem pa sledi bogat program z gosti iz mešanega pevskega zbora Motiv iz Nove gorice.

V širšem smislu pa so slovenski kulturni dogodki v Belgiji potekali tudi v začetku meseca februarja, ko je 6.2.2020 pri slovenskem spomeniku pri krožišču Schuman v centru Bruslja potekal že tradicionalni poklon dr. Francetu Prešernu, ki ga je organiziral evropski poslanec Franc Bogovič.

Prav tako je 7.2.2020 Slovenski pastoralni center v Bruslju v sodelovanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem organiziral zahvalno sveto mašo in koncert Vokalne skupine Chorus 97 iz Mirna pri Gorici v kapeli Slovenskega pastoralnega centra.