Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
10.03.2010  

Odprtje razstave slikarja Franca Novica v Bruslju

Bruslej, 10. marca 2010 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Belgiji je v sodelovanju z Muzejem Škofja Loka in flamsko vlado 9. marca v Bruslju pripravilo odprtje razstave » Oaze prvobitnosti« akademskega slikarja Franca Novinca. Razstavo so odprli slovenska veleposlanica v Belgiji, Anita Pipan, ministrski predsednik vlade Flandrije, Kris Peeters, ter direktorica loškega muzeja Jana Mlakar. Odprtja razstave so se udeležili številni gostje iz diplomatskega zbora, belgijskih  političnih, gospodarskih in kulturnih krogov ter v Belgiji živeči Slovenci.

Veleposlanica Pipanova je ob odprtju razstave poudarila, da le-ta odraža tesno sodelovanje med Slovenijo in Flandrijo, ki temelji na inovativnosti in kreativnosti, značilnih za umetnika, katera dela so predstavljena na razstavi. Ministrski predsednik Peeters je povedal, da je razstava zgled odličnih odnosov med Slovenijo in Flandrijo, ki so bili uradno vzpostavljeni s podpisom sporazuma o sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Flandrije leta 1998. Od tedaj sta Flandrija in Slovenija po besedah ministrskega predsednika Peetersa izvedli številne projekte, vredne več kot milijon evrov. Ministrski predsednik flamske vlade je v nagovoru tudi poudaril, da ne smemo podcenjevati moči umetnosti, ki združuje ljudi ne glede na njihov izvor in prepričanja ter utira pot za ustvarjanje drugih vezi, ki koristijo vsem.

 

Direktorica Loškega muzeja Škofja loka, Jana Mlakar, je zbranim predstavila avtorja in njegovo umetnost. Novinčeve slike zelo izrazitih barv so po njenih besedah tesno povezane s slovenskim pregovorom, ki pravi, da domovina ni prazna beseda. "Njegova zelena, modra, rdeča in rumena so polne energije in upam, da boste nekaj te energije iz njegovih slik črpali tudi vi," je obiskovalce nagovorila direktorica Mlakarjeva.

 

Kot je v razstavnem katalogu zapisal kustos razstave Boštjan Soklič se v bruseljski razstavi »Oaze prvobitnosti« umetnik Franc Novinc predstavlja s slikarskimi deli na platnu in papirju, izvedenimi v tehnikah akrilnega slikarstva, gvaša in čiste risbe. Razstava kontinuirano nadaljuje Novinčevo konsistentno ustvarjalnost, ki črpa kreativno energijo iz brezštevilnih naravnih odnosov, poglobljenih likovnih razmišljanj in iz ljubezni do loške krajine. Hkrati nam omogoča spoznati tudi vse pomembne faze Novinčevega ukvarjanja z določenim motivom, ki se praviloma iz prvotnega zaznamka v obliki skice procesno razvije v dokončano sliko. Tudi novejša likovna dela Franca Novinca po tehnični in likovni plati izpovedujejo inventivnost in željo po perfekciji. Razkrivajo nam subtilno likovno govorico, ki s svetlobnimi kvalitetami in barvno harmonijo omogoča gledalcu posebne estetske in  kozmične izkušnje.

Razstava »Oaze prvobitnosti« Franca Novinca bo odprta do 26. marca 2010.