Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
11.10.2019  

Jure Jakob na prazniku vrhunske poezije v čudovitem ozračju nabito polne dvorane Balassi instituta v Bruslju - Transpoesie 2019

Na 9. izdaji uspešnega projekta bruseljskega grozda EUNIC z naslovom Poezija na metroju (Transpoesie) je 10. oktobra 2019 nastopil slovenski pesnik Jure Jakob. Projekt je finančno podprlo tudi Veleposlaništvo RS v Bruslju in MZZ RS. 

Svojo poezijo je Jure Jakob prebiral v maternem jeziku, ob projekcijah prevodov v angleški jezik, v prenapolnjeni dvorani Balassi instituta v Bruslju pa je nastopil še v družbi španske pesnice Raquel Lanseros, madžarskega pesnika Zsille Gaborja ter portugalske predstavnice, ki je prebrala pesmi Jorgeja Vilhena Masquite.

Večer v intimnem ozračju čudovite dvorane Balassi instituta v Bruslju, katere zaključno steno predstavlja staro bruseljsko mestno obzidje, je bil praznik vrhunske poezije, pa tudi jezikovne raznolikosti.

Pesnik Jure Jakob se je v sodelovanju z lektorico Ivano Petrič Lasnik in lektoratom slovenskega jezika v Gentu pred večernim nastopom srečal tudi s tamkajšnjimi študenti slovenskega jezika.

Projekt Transpoesie z odlično in prepoznavno vsebinsko, pa tudi grafično podobo, je bil predstavljen v lični knjižici, v kateri so bili predstavljeni odlomki izbranih pesmi sodelujočih pesnikov v maternem jeziku, ter v prevodih v francoščino in nizozemščino, ter njihovi življenjepisi. Pesmi pa smo že ves mesec lahko prebirali tudi potniki na javnih prevoznih sredstvih bruseljskega potniškega prometa.

Jure Jakob je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2019. Je avtor petih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, esejistično prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi in treh pesniških slikanic za otroke (Morje, Skrivni gozd, Tri vrane s platane). Za svoja dela je prejel Zlato ptico (2004), nagrado za obetavne mlade slovenske umetnike; Kritiško sito (2016), nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta; Rožančevo nagrado (2016), nagrado za najboljšo esejistično delo preteklega leta; in nagrado Prešernovega sklada (2019) za zbirko Lakota.