Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
22.09.2017  

Sodelovanje slovenskega umetnika Boštjana Drinovca na razstavi Dialogue with Emperor Qin (Bruselj, 21.9.-30.10.2017)

V Bruslju je med 21. septembrom in 30. oktobrom 2017 v prostorih prestižne Svobodne univerze v Bruslju (ULB) za javnost odprta razstava kiparjev iz držav članic EU, ki nosi naslov »Dialogue with Emperor Chin«. Ambiciozni projekt sodobne umetnosti se osredotoča na izgradnjo kulturnega mostu med EU in Kitajsko. Slovenski umetnik Boštjan Drinovec, rojen leta 1973, na razstavi sodeluje s 500 kg težkim kipom (150x90x210 cm), ki so ga organizatorji postavili na enega osrednjih delov razstave in je tako deležen posebne pozornosti.

 

Dela Boštjana Drinovca so vsebinsko zelo pripovedna. Tudi resne in angažirane teme so prevedene v simbolično poved in govorico na  optimističen, lahkotno igriv in duhovit način. Jasno pokažejo, kako neposredno se njegovo ustvarjanje ikonografsko navdihuje v vsakdanjem življenju. Njegova dela so prava kakofonija.

 

Tokrat je v Bruslju postavil Postmodernega človeka (koloriran beton), ki opazuje Ekomodel, drži lastno glavo v rokah, s čimer avtor poudarja nezmožnost lastnega in kritičnega razmišljanja sodobnega človeka. Možiček kot Lego proizvod simbolizira zahodnjaško proizvodnjo in potrošništvo, v katerega je človeštvo čredno vpeto. Sprememba  bi bila mogoča samo v tem, da manj trošimo, da manj kupujemo in se izognemo ritmu (Kakofonični generator), ki nam ga vsiljuje tehnološki razvoj in interes kapitala. Vpeti v vsakdanjo materialnost ne bomo našli izpolnitve in zadovoljstva. Več kot bomo zaslužili, več bomo potrošili,večji bodo zemeljski užitki in ugodje, večje bodo okoljske obremenjenosti. Rešitve je potrebno iskati v korenito drugačnem načinu življenja, v materialni skromnosti, v dvigu zavesti in sublimaciji nad materialnim. To so nekatera njegova glavna sporočila, ki jih preko svojega dela sporoča avtor s celotnim svojim opusom. Slednji je požel veliko zanimanja ob otvoritvi razstave in povabilo na jesensko razstavo v Antwerpnu.

 

Slavnostne otvoritve, ki je potekala 20. septembra 2017, se je udeležil veleposlanik dr. Rado Genorio s soprogo. Njegova prisotnost, ki se je je umetnik zelo razveselil, je bila sporočilna in opažena med organizatorji. Z vodjo projekta Edom Liddlom (www.inspiringculture.com) smo opravili pogovor in se dogovorili za sodelovanje slovenskih umetnikov pri prihodnjih projektih.