Veleposlaništvo RS Bruselj /Novice /
06.05.2010  

Otvoritev razstave o slovenskih narodnih parkih in varovanih območjih

Bruselj, 5. maja 2010 - Veleposlanica Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji, Anita Pipan, in generalni direktor Sekretariata za mednarodne odnose Francoske skupnosti in Valonske regije v Belgiji Philippe Suinen, sta 5. maja 2010 v Bruslju odprla mozaično fotografsko razstavo o slovenskih narodnih parkih in varovanih območjih, z naslovom »Voda, naše upanje«


Generalni direktor Philippe Suinen, veleposlanica Anita Pipan in evropski komisar Janez Potočnik

Razstava sodi v sklop aktivnosti s katerimi Slovenija v Bruslju obeležuje mednarodno leto biotske raznovrstnosti. Častni govornik na otvoritvi je bil evropski komisar za okolje, dr. Janez Potočnik.

Z razstavo »Voda, naše upanje« predstavljamo Slovenijo kot zakladnico narave z izjemno raznoliko pokrajino ter pestro rastlinsko in živalsko raznovrstnostjo: 63% površine prekrivajo gozdovi, ki so del ekološkega omrežja Natura 2000 in 12.6% ozemlja zavarovana območja, ali kot jim pogosto rečemo, parki. Teh  je v Sloveniji 47, od teh en narodni, trije regijski in kar 43 krajinskih parkov. Na razstavi  je predstavljenih osem zavarovanih območij, ki so najbolj značilna za različne slovenske pokrajine.

Zaščitni znak Slovenije so prav gotovo njene vode. S 7500 izviri, 26000 km dolgo mrežo potokov in rek, 200 umetnimi in naravnimi jezeri ter 7700 občasno delujočimi hudourniki se Slovenija uvršča med evropske države z najbogatejšimi in najbolj dinamičnimi vodnimi sistemi.

Varstvo narave in njenih voda ima na Slovenskem dolgo zgodovino. Slovenci se že od nekdaj zavedamo soodvisnosti človeka in narave in zato zgodovinsko spoštljivo gospodarimo z naravnimi viri in skrbimo za trajnostni razvoj, ki se kaže tudi v prepoznavnih slovenskih krajinah.

Krajine imajo pomembno vlogo za kakovost bivanja posameznika in celotne družbe. So ključni element krajinske dediščine. Predstavljajo in krepijo narodno in kot zapisano v Evropski konvenciji o krajini, tudi evropsko identiteto. Evropska konvencija o krajini, ki je nastala leta 2000 na pobudo Odbora ministrov Sveta Evrope, se zavzema za ohranitev krajinske dediščine, za kompleksno obravnavo krajin in za vse večje zavedanje pomena krajine kot vrednote ki je odraz skupnega delovanja naravnih procesov in človekovih dejavnosti.

Razstavo, ki bo na ogled do 14. maja 2010 v prostorih Sekretariata za mednarodne odnose Francoske skupnosti in Valonske regije v Belgiji, (dvorana Victor Horta), Place Sainctelette 2, 1080 Bruselj, je pripravil Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor Republike Slovenije.