Veleposlaništvo RS Bruselj /Slovenci v Belgiji in Luksemburgu /Slovenci v Luksemburgu /

Slovenci in slovenska društva v Luksemburgu

 

V Luksemburgu po zadnjih statističnih podatkih živi okoli 600 Slovencev. 

Prisotnost Slovencev se je v Luksemburgu povečala po vstopu RS v EU. Slovenci delajo v evropskih institucijah v Luksemburgu, vse več ljudi se priseljuje tudi zaradi dela v privatnem sektorju.

V Luksemburgu od 18. junija 2015 deluje Slovensko društvo v Luksemburgu, association sans but lucratif« (skrajšano: Slolux, a.s.b.l.), ki združuje že več kot 130 članov.

Uradna spletna stran društva je www.slolux.eu , kjer najdete objave novic, rednih projektov in aktivnosti v teku, pa tudi uporabne informacije in kotakte društva. Društvo informacije deli tudi vFB skupini https://www.facebook.com/groups/Slolux/

Društvo lahko kontaktirate preko emaila info(at)slolux.eu

Predsednik društva Emil Kos je dosegljiv na elektronskem naslovu emil.kos(at)slolux.eu

 

V Luksemburgu deluje tudi Slovensko kulturno društvo Snežnik, ki je leta 2015 praznovalo 30. obletnico delovanja in šteje le nekaj deset članov, od katerih je večina tujcev – Nemcev, Francozov in predvsem Luksemburžanov, navdušenih nad Slovenijo. Vsako zadnjo soboto v mesecu imajo srečanje upravnega odbora, organizirajo pa tudi eno letno srečanje. Ker zanimanje za društvo sčasoma zamira vodstvo razmišlja o prenehanju delovanja.

 

 Slovensko društvo Snežnik

(predsednica: Mateja Janžič Ackerman)

18, rue Duscherer

L – 5217 SANDWEILER

Kontakt: ackerjm(at)pt.lu