Veleposlaništvo RS Bruselj /Politični odnosi /

 

Politični odnosi z Belgijo

Državi sta vzpostavili diplomatske odnose 5. marca 1992 in vse odtlej se ti razvijajo ter krepijo na številnih področjih in na vseh ravneh. Politično sodelovanje je dinamično in brez odprtih vprašanj. Slovenija si prizadeva za uravnoteženo sodelovanje tako s federalnimi organi in strukturami, kot tudi z belgijskimi federalnimi enotami. Z zveznimi organi vodi Slovenija odkrit in partnerski dialog o številnih aktualnih evropskih in multilateralnih vprašanjih, intenzivno pa poteka sodelovanje med Slovenijo in Belgijo tudi na regionalni ravni.

 

Politični odnosi z Luksemburgom

Državi sta vzpostavili diplomatske odnose 11. marca 1992 in vse odtlej so dvostranski odnosi med državama zelo dobri in brez odprtih vprašanj. Politični dialog poteka redno, sodelovanje na različnih področjih pa se uspešno razvija. Redni meddržavni stiki na visoki ravni partnerstvo še bolj utrjujejo. Uspešno poteka tudi sodelovanje na številnih bilateralnih področjih, znotraj Evropske unije ter v okviru multilateralnih organizacij, kjer se državi podpirata pri najrazličnejših kandidaturah in skupnih pobudah.

 

Politični odnosi z Zelenortskimi otoki

Diplomatski odnosi med Republiko Slovenijo in Zelenortskimi otoki so bili vzpostavljeni 17. avgusta 1992. Stiki med državama so se krepili že pred slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije v prvi polovici 2008, še posebej pa so se razmahnili med samim predsedovanjem in po njem.

Državi sta z akreditacijo veleposlanic vzpostavili temelje za institucionalno sodelovanje med državama in za dolgoročni razvoj partnerskih odnosov na bilateralnem in multilateralnem področju.

 

Politični odnosi z Afriško unijo (multilateralno)

Vlada Republike Slovenije je septembra 2010 sprejela odločitev o nerezidenčni akreditaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji pri Afriški uniji, kar Sloveniji omogoča, da je bolje informirana o dogajanju v posameznih državah članicah organizacije, in prispeva k nadaljnji krepitvi odnosov Slovenije z afriškimi državami.

To je še posebno pomembno, ker Republika Slovenija diplomatsko pokriva le pet izmed 54 držav članic Afriške unije, od tega le eno rezidenčno, nenazadnje pa tudi v luči odnosov strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Afriško unijo.