Veleposlaništvo RS Bruselj /Izredni dogodki /COVID-19 /

Do 27. marca 2020 je

v Belgiji število obolelih 7284 (289 smrtnih žrtev), 

v Luksemburgu 1453 (9 smrtnih žrtev),

v Etiopiji 12 (0 smrtnih žrtev),

na Zelenortskih otokih 5 (1 smrtnih žrtev).

Za vsa dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Belgiji, Luksemburgu, Etiopiji ali na Zelenortskih otokih smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Bruslju na dežurni telefonski številki 0032 494 33 63 96. Prav tako informacije objavljamo na FB Embassy of Slovenia Brussels oz. Twitter SLOinBEL

BELGIJA

Glede pojava koronavirusa Covid-19 v Belgiji, svetujemo, da spremljate ukrepe v Belgiji na naslednjih spletnih straneh:

https://www.info-coronavirus.be
https://www.sciensano.be/en
https://www.brusselsairport.be/en/passengers/your-travel-planner/are-you-worried-about-the-coronavirus
https://www.brussels-charleroi-airport.com/en/coronavirus

https://coronavirus.brussels/index.php/en/

https://centredecrise.be/fr

Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo tudi telefonsko številko 0800 14689 za vsa dodatna vprašanja.

Belgija je uvedla dodatne ukrepe, ki omejujejo gibanje.

Prebivalci se morajo zadrževati doma in skrbeti za to, da imajo minimalni kontakt z drugimi (izven ožjega družinskega kroga). Dovoljeni so le nujni izhodi, med njimi npr. odhod na delo, nakup hrane ali zdravil, obisk zdravnika v nujnih primerih, pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Športne aktivnosti (npr. sprehodi) v naravi so dovoljenji oz. priporočeni, s tem, da se lahko družijo le z osebami iz istega gospodinjstva, z drugimi pa ohranjajo primerno razdaljo. Druženja so prepovedana.

Podjetja naj v največji možni meri organizirajo delo na daljavo. V primeru, da to ni mogoče, je potrebno zagotoviti ustrezne razdalje med ljudmi. Če to ni mogoče in če ne gre za ključne sektorje, se mora podjetje zapreti.

Trgovine, razen živilskih (tudi za živali) ali lekarn, ki še vedno delujejo normalno, ostajajo zaprte. Tudi znotraj večjih odprtih trgovin je potrebno spoštovati primerne razdalje (1 oseba na 10 m2 max 30 min). V frizerskih salonih je po naročilu lahko le ena stranka naenkrat.

Javni promet mora biti organiziran na način, da se znotraj vozila ohranja primerna razdalja. Vozni redi so prilagojeni.

Letališče Zaventem je odprto.

Higienski ukrepi in nasveti ostajajo v veljavi.

Dne 20.3.2020 so uvedli tudi kontrolo na belgijskih mejah in izjeme prehoda so čezmejni delavci, zdravniške ekipe in prevoz blaga. Tranzit slovenskih državljanov zaradi vračanja v Republiko Slovenijo je z ustreznimi dokazili (veljavni slovenski dokumenti ipd) možen.

Več o ukrepih, ki veljajo do 5.4.2020:

https://www.info-coronavirus.be/fr/faqs/
https://centredecrise.be/fr

LUKSEMBURG

Glede pojava koranavirusa Covid-19 v Luksemburgu svetujemo, da spremljate ukrepe v Luksemburgu na naslednjih spletnih straneh:

https://msan.gouvernement.lu/en/dossiers/2020/corona-virus.html

Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo tudi telefonsko številko  8002 8080 za vsa dodatna vprašanja.

Od 17.3.2020 je v Luksemburgu razglašeno izredno stanje. Meja med Luksemburgom, Nemčijo, Francijo je tehnično operativna, vendar je na podlagi dogovora med državama prehod omejen le za izjeme, med njimi tudi za čezmejne delavce, ki pa morajo pri prehodu predložiti potrdilo. Obrazec je dostopen na spletni strani vlade: https://gouvernement.lu/dam-assets/documents/actualites/2020/03-mars/Zertifikat-Berufspendler-Nachweis-Notwendigkeit-Grenzuebertritt.pdf

Letališče v Luksemburgu je zaprto za potniški promet.

ETIOPIJA

V Etiopiji so 23.3.2020 zaprli meje, prav tako pa so v veljavi ukrepi omejevanje zbiranja, omejitve potovanja z javnim prometom, spodbujanjem dela od doma, rednimi higienskimi ukrepi itd.

Več informacij:
https://pmo.gov.et/
https://www.ena.et/en/

ZELENORTSKI OTOKI

Na Zelenortskih otokih so uvedli določene ukrepe za omejevanje širjenja COVID-19 (omejevanje zbiranja, karantena ob vstopu v državo itd). Več informacij na https://www.governo.cv/  in na telefonski številki 800 112. 

SLOVENIJA

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS ali na telefonski številki NIJZ +386 31 646 617 oz. njihovi spletni strani: https://www.nijz.si/sl

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://english.sta.si/in-focus/slovenia_vs_covid19

https://www.gov.si/neposredni-prenos/

https://twitter.com/vladaRS

https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-zunanje-zadeve/


Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Belgiji ali Luksemburgu smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Bruslju na dežurni telefonski številki 0032 49433 63 96.

Svetovna zdravstvena organizacija

Spletno stran posodabljamo sproti.